Esbjerg Børne- og Ungdomsteater begyndte så småt i slutningen af 1960’erne. Dengang var det nogle studerende på seminariet som opførte dukkeforestillinger. Dette var en del af deres studie.
Efterfølgende opførte vi en række forestillinger. Disse forestillinger blev flot modtaget og blev efterhånden små tilløbsstykker. Succesen gjorde, at vi oprettede en gruppe, som fik politikerne i byen overbevist om rigtigheden af lokaler til børneteatervirksomheden.
De første forestillinger var primært dukkeforestillinger og var en vekselvirkning mellem stationære forestillinger og opsøgende forestillinger på byens institutioner. Fra dukketeaterforestillinger udviklede vi os hurtigt til at blive debatteater-orienteret og gruppen af faste voksne på teatret var i hastig vækst. I den forbindelse kom der i de år mange gode ideer, som alle fik en chance for at blive udført. Vi startede med gadeforestillinger i boligkvarterer og på torvet.
I 1980 flyttede vi til de nuværende lokaler i Borgergade 25, her lå Rosendahls gamle bogtrykkeri. Der var gjort en del for, at stedet kunne bruges til teater, men mørklægningsgardiner og maling til væggene var der ikke råd til, mente kommunen. På den nye adresse fortsatte vi mange af de tidligere aktiviteter, men vi udvidede allerede i 1981 med et kæmpe sommerstykke, som blev opført i byparken på amfiscenen. Denne sommerforestilling har vi opført lige siden og er på mange måder vores flagskib.
På Esbjerg Børne- og Ungdomsteater er alt arbejdskraft frivillig, og rigtig mange unge og voksne bruger deres fritid på hjælp til opbygning og afvikling af teaterforestillinger. Samtlige af vores indtægtskilder (billetsalg, plakatsalg m.m.) anvendes til at skabe et godt, socialt og kunstnerisk miljø for børn såvel som unge/voksne.